Wat is 'Dry Agen' - LuCom

Ga naar de inhoud

Wat is 'Dry Agen'

Dry Aging
Dry aging, een term die menig vleesliefhebber maar al te goed kent. En hoewel dry aging de laatste jaren aan een heuse comeback bezig is, ontstond het concept al eeuwen geleden. Maar wat houdt dry aging juist in? En waarom is het één van dé vleestrends van dit moment?

Bij dry aging wordt het vlees in een koelcel gehangen of geplaatst onder gecontroleerde procesomstandigheden (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, rijpingsduur). De koude lucht circuleert op een continue manier rond het vlees. Bij dry aging worden langs de buitenkant van het vlees schimmels gevormd die zich als een donkere korst rond het vlees bevinden. De schimmels zorgen ervoor dat de eiwitten verder worden afgebroken en omgevormd tot componenten die smaak geven. Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat deze schimmels niet verantwoordelijk zijn voor bederf. Daarnaast verdampt het vocht, waardoor de smaak van het vlees meer wordt geconcentreerd. Na het rijpingsproces wordt de korst afgesneden en de binnenkant verkocht voor consumptie. De rijpingsduur kan variëren al naargelang de gewenste smaakintensiteit.

De laatste jaren is het begrip ‘flexitariër’ steeds bekender geworden. Meer en meer mensen kiezen er vandaag de dag voor om hun vleesverbruik te verminderen. Daarbij wordt niet meteen heel drastisch al het vlees van het menu geschrapt, maar men kiest ervoor om op bepaalde dagen geen vlees te eten en op andere dagen wel. Hierbij is ook een trend merkbaar waarbij men op de dagen dat men ervoor kiest om vlees te eten, ook de voorkeur geeft aan een hoogkwalitatief stukje vlees waar men ook bereid is om meer voor te betalen. Zo vinden meer consumenten ook hun weg naar het dry-aged beef dat voor diegenen die het nog niet geproefd hebben, voor een nieuwe smaakbeleving zorgt. Neemt u gerust zelf eens de proef op de som. Wanneer u voor het eerst een stukje drooggerijpt rundsvlees proeft, zal zich gegarandeerd een nieuw en intens smaakpalet aan u voordoen.

De Dry Ager rijpingskast voor de vleesspecialist, gastronomie en zelfs private liefhebber
De missie was en is: een betaalbare professionele vol-automatische rijpingskast te ontwikkelen, die er precies zo uitziet als hij werkt. Dat is gelukt! Een tijdloos modern design van buiten en moderne betrouwbare techniek van binnen. Handwerk ontmoet high tech.
Het vlees rijpt in de been in de Dry Ager bij een luchtvochtigheid van ca. 85% en een temperatuur van 2 C. De nauwkeurige besturing biedt betrouwbare controle van en constant gehouden klimaat.
Ook de luchtvochtigheid wordt door nauwkeurige HumiControl geregeld tussen 60% en 90%. Dat zorg er samen met het luchtregelingssysteem voor dat zelfs bij grote schommelingen in de omgevingstemperatuur dat het micro-klimaat in de Dry Ager perfect geregeld blijft.
Om de waardevolle, zelfs kostbare inhoud te beschermen tegen UV-straling is de in in roestvrijstalen gevatte isolerende beglazing gemetaliseerd getint.
Het gewichtsverlies bij rundlvees bedraagt door de rijping in de been na vier weken ca. 7-8% en na zes weken ca. 12%
De Dry Ager kan echter meer dan perfect rundvlees rijpen. De Dry Ager kan ook worden gebruikt voor het gecontroleerd narijpen van droge worst, rauwe ham en andere vleesproducten.

Kenmerken:

  • Geïsoleerde en getinte glazen deur

  • Constante temperatuur tussen de 1° en 7°C, constante vochtigheidsgraad van 85%

  • Het gepatenteerde AirReg systeem dat de perfecte luchtstroom bewaakt

  • Een carbon filter en actieve UVC ventilatie-desinfectie tegen de vorming van kiemen en bacteriën

  • Een technologie die het gewichtsverlies van het product minimaliseert

  • Geen watertoevoer nodig

  • Modern en tijdloos design“De perfecte steak is een kwestie van perfecte timing”

(bron: Flanders Food & De Jager)
+32 14 67 12 58
+32 486 98 66 43 (GSM)

Ludo Van Campfort
Hokken 65
B-2370 Arendonk
BTW: BE-0731.549.452
Sinds 2003
Terug naar de inhoud